Za več informacij nas pokličite na 041 276 398

Teniško komolec – Zakaj in kako zdravimo?

041 276 398

Bolečina nastane ob ponavljajočih se gibih oziroma konstantnem obremenjevanju roke, še posebej podlakti v določenem položaju – na primer tipkanju na računalnik, fizičnem delu z orodji, igranju golfa ali tenisa …

Delite objavo

Vas ob vsakem upogibanju zapestja zbode neprijetna bolečina v komolcu?

Je zunanja stran komolca občutljiva in boleča na dotik?

Potem gre po vsej verjetnosti za t. i. teniški komolec oziroma lateralni epikondilitis.

Mislite, da to ni možno, saj niste igrali tenisa?

Bolečina nastane ob ponavljajočih se gibih oziroma konstantnem obremenjevanju roke, še posebej podlakti v določenem položaju – na primer tipkanju na računalnik, fizičnem delu z orodji, igranju golfa ali tenisa …

Kako natanko pride do sindroma bolečine komolca?

 

Teniški komolec je izraz za lateralni epikondilitis, bolečine, ki nastanejo kot preobremenjenost določenih mišic roke.

Takrat zlasti ob iztegu zapestja začutimo bolečino na zunanji strani komolca.

Poškodba ni nujno povezana z igranjem tenisa – gre za posledico preobremenjenosti podlakti, kadar preveč naprezamo zapestje (na primer ponavljajoče se gibanje dlani navzgor od podlage) in pride do vnetja v področju narastišča mišic iztegovalk zapestja.

Značilen tovrsten gib je ravno pri igranju tenisa, pogosto pa pride do tovrstnih poškodb tudi pri badmintonu in vsakdanjih opravilih ali službah – tipkanje po tipkovnici, klikanje z miško ob neprimerni opori za roko, delo z orodji (zidarji, mizarji, krojači), pa tudi pri glasbenikih (pianisti, bobnarji) ipd.

Najpogostejše tovrstne poškodbe se pojavijo pri pacientih po 30. letu in nekje do 60. leta, torej pri delovni in fizično najbolj aktivni populaciji.

Bolečina nastopi nenadno, a ne ob poškodbi


Gre za majhno poškodbo mehkega tkiva, vnetje ali natrganino, ki je sprva sploh ne opazimo, saj ne čutimo nenadne bolečine ali drugih posebnosti.

Nekaj dni po poškodbi nenadoma začutimo prve bolečine, po štirinajstih dneh pa navadno nastopi večja bolečina.

Telo namreč poskuša v tem času samo ozdraviti natrgano mišico, a je zaradi nenehne obremenjenosti roke in vsakodnevnega premikanja zapestja ne more pozdraviti, zato pride do brazgotine.

Pacient čuti bolečino od zunanje strani komolca navzdol proti zapestju, ob vsakem poskusu dvigovanja težjih predmetov ali čvrstem prijemu, ko obrne dlan navzdol – takrat se namreč skrčijo vnete mišice, kar občutimo kot ostro bolečino v komolcu, kjer je narastišče teh mišic.

Zdravljenje mora biti premišljeno, da je učinkovito


Pri poškodbi komolca moramo dati telesu dovolj časa, da se pozdravi.

Pri tem pa mu lahko s sodobnimi fizioterapevtskimi terapijami učinkovito pomagamo, da je to okrevanje hitrejše in učinkovitejše.

Previdni moramo biti, da po okrevanju in zmanjšanih bolečinah komolca ne preobremenimo, sicer se lahko krhke vezi ponovno natrgajo.

Obstaja več pristopov k zdravljenju bolečin teniškega komolca, izkušeni fizioterapevt vam bo po pregledu svetoval ustrezno terapijo za vašo poškodbo.

Diplomirani fizioterapevt Jakob Golob, ki v podjetju Semos med drugim skrbi za poškodbe slovenskih vrhunskih športnikovpriporoča tri različne oziroma dopolnjujoče se pristope k zdravljenju bolečin teniškega komolca:

  • Human Tecar terapija,
  • fokusni in radialni udarni val,
  • elastični trak in vaje za krepitev mišic.

Koliko terapij in/ali vaj v kolikšnem časovnem obdobju potrebuje posamezen pacient, je popolnoma individualno in se razlikuje od pacienta do pacienta.

Sprva vam bo fizioterapevt priporočal počitek, morda tudi mobilizacijo komolca, da ne pride do poslabšanja natrganine.

Sledil bo plan terapij, da se boste čim prej lahko vrnili k vsakdanjim opravilom.

Najpomembnejša je še vedno ročna ali manuelna terapija, ki jo izvaja fizioterapevt in vaje, ki jih izvaja pacient za krepitev mišic.

Dandanes si fizioterapevti delo olajšajo in izboljšajo s sodobnimi napravami, ki učinke ročne fizioterapije pospešijo, saj dosežejo globlja tkiva, da lahko telo prej okreva.

HUMAN TECAR TERAPIJA


Human Tecar je oblika manuelne oziroma ročne masaže, v kombinaciji z globinskim pregrevanjem s pomočjo aparata HCR 1002.

Fizioterapevt z aparatom skozi telo globoko do mehkih tkiv prenese visoko-frekvenčno elektromagnetno energijo – vse do ciljnega, poškodovanega področja.

S pregrevanjem tako pripravi mišice in mišične ovojnice, sklepe in vezi na ročno terapijo.

Ker so tkiva ogreta, se tudi bolj odzovejo na samo terapijo.

Jakob Golob je, poleg osnovnega šolanja za diplomiranega fizioterapevta, opravil obilo izobraževanj o Human Tecar konceptu, tako da s pomočjo aparata HCR 1002 odpravlja

  • bolečine teniškega komolca,
  • bolečine v križu,
  • zmanjša vnetja in otekline udov,
  • poveča prekrvavitve v celicah,
  • doseže boljšo gibljivost sklepov

Terapija je primerna za vse generacije pacientovrekreativne ali profesionalne športnike.

Fizioterapevti po Sloveniji Human Tecar terapijo radi priporočajo pacientom, ker je učinkovita in daje takojšnje rezultate, ker sproščujoče in blagodejno vpliva na pacienta, poleg tega pa vključuje tudi aktivne vaje – torej vaje, ki jih pacient izvaja samostojno.

FOKUSNI IN RADIALNI UDARNI VAL

Terapija z udarnimi valovi se je sprva uporabljala za razbijanje ledvičnih kamnov, z naprednimi študijami pa so spoznali splošne pozitivne učinke na več področjih uporabe udarnih valov.

Ker gre za neinvazivno terapijo z zvočnimi valovi, se dandanes uporablja za protibolečinsko terapijo mišičnih in tetivnih poškodb.

ESWT je kratica za »Extracorporeal shock wave therapy« oziroma terapijo z udarnimi valovi.

Med fizioterapevti so zelo priljubljeni kakovostni aparati Storz Medical, ki jih najdete tudi pri Semosu. Posebej izstopa nova generacija Masterplus »ultra« aparatov, ker so izjemno zanesljivi in natančni.

Zdravljenje z zvočnimi udarnimi valovi je sodoben način zdravljenja (med drugim tudi) teniškega komolca, saj v prvi fazi s fokusnimi valovi obravnavamo natančno določeno ozko področje poškodbe.

Fizioterapevt s F-SW sondo, katerih jakost prilagaja pacientovemu pragu bolečine, s fokusiranimi udarnimi valovi v globini med 30 in 15 mm tretira mesto poškodbe.

V drugi fazi z R-SW sondo udarne valove usmerja radialno, torej na širše področje celotnega komolca.

Pri F-SW sondi so valovi najmočnejši v globini tkiva, R-SW sonda pa ima največjo koncentracijo energije tik ob izstopu valov iz sonde.

Z udarnimi valovi ponovno dosegamo nebolečo gibljivost, je pa pred določitvijo ESWT terapije nujen klinični pregled zdravnika in ultrazvočni pregled poškodbe.

Pozitivni učinki terapije v obliki prenehanja bolečine so opazni že po prvi ali drugi terapiji, njen dolgoročni cilj pa je regenerativni učinek in povrnitev neboleče gibljivosti komolca.

ELASTIČNI TRAK IN VAJE ZA KREPITEV MIŠIC

Pri fizioterapiji ne gre brez pacientovega samostojnega dela.

Niso dovolj le terapije, ki vam jih predpiše zdravnik oziroma jih dogovorite s fizioterapevtom.

Fizioterapevtske terapije pomembno dopolnjujejo vaje, ki jih pacient izvaja samostojno v domačem okolju po navodilih fizioterapevta, da se okrepijo oslabele mišice, ki bodo v prihodnosti poskrbele, da ne bo ponovno prišlo do enake poškodbe.

Vaje pri bolečinah teniškega komolca bodo okrepile mišice od komolca proti zapestju ter od lopatice do komolca.

elastičnimi trakovi, ki so na voljo tudi v Semosu, pacienti lažje in bolj nadzorovano izvajajo dogovorjene vaje, v začetnih fazah elastični trakovi predvsem pomagajo, da roke prehitro ne preobremenimo.

Nikomur ni potrebno živeti z vsakdanjo bolečino, če jo je s pomočjo sodobne medicine mogoče ozdraviti.

Ekipa podjetja Semos sestavljamo strokovnjaki za fizioterapijo, nudimo različne aparate in pripomočke za fizioterapijo ter rehabilitacijo.

Naše aparate uporabljajo priznani fizioterapevti in fizioterapevtke po Sloveniji, nekatere pa si lahko najamete/kupite tudi za domačo uporabo (elastični trakovi).

Preberite druge objave

Za več informacij
nas pokličite na 041 276 398

Physiq.zone© vse pravice pridržane 2022

Potrebujete fizioterapijo?

Pišite nam in se dogovorite za termin